Weer op (de) hoogte

Arequipa ligt op 2325 meter hoogte in de Andes en wordt omgeven door 3 vulkanen van elk rond de 6000 meter. Tevens is dit voor veel backpackers het startpunt voor een trektocht in de Colca Canyon, een van de diepste canyons ter wereld. Met andere woorden, wij zijn weer op hoogte!

Ook wij gaan de Colca Canyon uitdaging aan en starten onze driedaagse tocht om 3 uur ’s ochtends. Na een matige busrit komen we uit bij Chivay, een dorpje aan de rand van de canyon op 3635 meter hoogte. Hier staat voor ons een ontbijtje klaar met Coca thee en een Quinoa sap. De bus vervolgt zijn weg naar Mirador Cruz del Condor. Hier spotten we de condor, een majestueuze vogel met een spanwijdte van wel 3 meter!

01_condor

Onze hike start bovenop de Colca Canyon, vlakbij het plaatsje Cabanaconde. De groep is gelukkig klein en bestaat uit onze Peruaanse gids Mariesol en een Deens koppel, Trine en Mathias. In slechts een paar uur tijd dalen we ruim 1000 meter af in de canyon tot aan een brug over de Colca River. Aan de overkant stijgen we weer en de wandeling eindigt in San Juan de Chuccho, een dorpje met niet meer dan 55 inwoners, waarvan slechts 5 kinderen. Voor deze kinderen is een klein schooltje opgericht waarop de ouders en grootouders elk vrijwillig één maand les geven. Wij slapen in een huisje op het terrein van een familie uit het dorp. Deze familie heeft een witte alpaca (een soort lama) als huisdier genaamd Wiskey. Als Teun liefkozend het dier probeert te aaien kijkt Whiskey op en zonder waarschuwing spuwt hij een mondvol gras en slijm richting de dierenliefhebber. Een paar dagen later is het echter Teun die lacht als er alpaca vlees op het menu staat, lekker en heel gezond volgens Marisol.

02_whiskey

03_dag1

Een dag later wandelen we door naar een oase, onderweg doen we een tweetal dorpjes aan die in de canyon liggen, Cosñihua en Malata. Beide dorpjes hebben niet meer dan 200 inwoners. Onderweg vertelt Mariesol over de planten en het fruit en de soms cosmetische of medicinale werking ervan. De wandeling eindigt in een kleine groene oase, genaamd Sangalle el Oasis waar we heerlijk ontspannen aan het zwembad dat dagelijks van vers water wordt voorzien uit de bron.

05_colca

08_oasezwembad2

De laatste dag is de meest pittige en om 5 uur ’s ochtends beginnen we. We stijgen ruim 1100 meter in 3 uur tijd, een mooie training voor de Inca Trail. Eenmaal bovenaan stappen we weer in het busje en rijden we als een stel fotograferende Japanners terug naar Arequipa. Onderweg stopt de bus bij een uitkijkpunt, ons hoogste punt tot nu toe: 4910 meter. Adembenemend!

09_dag3

11_dag3lama

00_slider

De Colca Canyon is een van de belangrijkste trekplijsters van Arequipa, maar natuurlijk heeft Arequipa zelf ook veel te bieden. In een free walking tour leer je de stad het makkelijkste kennen. We struinen over het centrale plein en betreden een oude school opgericht door de Jezuïeten die met de Spanjaarden mee gekomen waren. De Jezuïeten zijn behoorlijk uniek in Arequipa, zij zijn een van de weinige christelijke groepen die lokaal voedsel en lokale dieren in hun kunst en kerkelijke versieringen opnemen. We proeven ook Queso Helado, niet zoals de naam zegt Kaas IJs, maar ijs met een mix van melk, kaneel en kokos. Ook eten we bij een van de beste restaurants van de stad, Zingaro. Daar eten we alpaca t-bone steak en cuy (gefrituurde cavia).

13_arequipaschool

In Arequipa vind je ook het Santa Catalina de Siena klooster. Volledig opgetrokken uit vulkanisch gesteente wordt dit klooster gezien als een van de meest belangrijke en meest imposante koloniale structuren van Arequipa. Veertig jaar na de komst van de Spanjaarden in Arequipa besloot een rijke weduwe het klooster op te zetten en zij koos zelf welke nonnen uit rijke families er mochten wonen. Deze manier van selectie en rijkheid is door de nonnen zelf door gezet. Na 300 jaar is er een Dominicaanse non gekomen die orde op zaken heeft gesteld en de weelde heeft getemd. Alles bleef mysterieus rondom het klooster, totdat het in 1970 is opgegaan voor publiek. Op het moment wonen er nog 21 nonnen, niet zichtbaar voor de buitenwereld. Gelukkig mogen we wel een kijkje nemen in het oude, en meest fotogenieke deel, deel van het klooster.

16_klooster

15_klooster

Als je een tijdje aan het reizen bent kom je continu dezelfde mensen tegen. Zo kwamen wij in Quito al Thomas tegen, een Duitser die dolgraag al met ons een biertje wilde drinken maar dat ging door ziekte van Thomas niet door. We kwamen hem vervolgens tegen in Huachaco, vlak voordat we gingen surfen. We spraken af in Lima maar liepen elkaar helaas weer mis. Spontaan op straat in Arequipa komen we Thomas weer tegen en we besluiten die avond een biertje te gaan drinken voor zijn verjaardag. Samen met zijn reisgezelschap wordt het een mooie, lange avond…

18_thomas

Met dank aan Maaike voor de tip, gaan we als afsluiter van Arequipa raften op de Chili River. Onze gids Cali stuurt ons gedurende 5 km door snelle stroomversnellingen, over kleine watervalletjes en tussen rotsen door. Het was in een woord spectaculair!

19_rafting

Zo, nu zijn jullie ook weer op de hoogte. Wij zijn inmiddels in Cusco, nog steeds op hoogte. Dank jullie wel voor alle leuke en lieve reacties, we vinden het erg leuk om dit te lezen. Bekijk onze reis op de kaart ook voor nog meer foto’s.

Liefs Teun en Carlijn

10 Antwoorden op “Weer op (de) hoogte”

 1. Lindie

  Wauw Teun en Carlijn, wat een geweldige dingen maken jullie mee daar! Herinneringen van mijn eigen tijd in Ecuador, Peru en Bolivia komen allemaal weer boven. En er staan voor jullie nog zoveel mooie dingen op het programma! Geniet ervan met z’n tweetjes!!! Liefs Lindie

 2. Chris en Jeanne

  Hoeveel moois kan een mens bevatten. Jullie gaan er lekker vol in daar en geen avontuur wordt er uit de weg gegaan. Dat lijkt me een pittige trip daar door die canyon. Ik ben benieuwd hoe de Inca-Trail gaat bevallen. Hopelijk geen hoogteziekte maar waarschijnlijk helpt die cocathee een beetje. Ga lekker door met genieten doen wij het ook.
  Liefs MaPa

 3. Rob

  Ha Teun en Carlijn,

  Wat leuk, heel erg herkenbaar na ons eigen bezoek aan arrequippa. Vergeet vooral niet naar het museum van het mummy meisje te gaan, vonden wij een van de hoogtepunten in Arrequipa!

  Veel plezier daar!
  Rob

 4. Loes & Rens

  Ziet er goed uit jongens! Super foto’s weer en Heerlijk om dit verhaal te lezen in de trein naar Kuala Lumpur! Haha het voelde even alsof ik ook in Zuid Amerika was dan Azië 😉

  Enjoy en we houden contact!
  Xxxx from your future 😉

 5. Jennifer

  Jeetje, heb net al jullie verhalen tot nu toe gelezen! Wow! Ben mega onder de indruk. Wat een mooie, indrukwekkende reis!! Heel gaaf. Geniet ervan. Xx Jen

 6. Rob

  Hee Teun en Carlijn,

  Dat wordt een periode om nooit te vergeten!! Ik heb alleen nog niet gehoord hoe het bier daar smaakt Teun ;).

  Gr Rob

 7. Maaike

  Wouw, prachtige foto’s! Allemaal heel herkenbaar, het is net alsof ik er ook weer ben. Lijkt me heel gaaf die tocht die jullie door de Colca Canyon hebben gemaakt. Peru doet je steeds weer verbazen vanwege de diversiteit in landschappen.
  Lama’s, Alpaca’s … ook al Vicuna’s gespot? Ook een dergelijk diersoort, maar beschermd en mag niet gegeten worden.
  Vet joh, dat raften, dat is echt volle bak genieten en lachen! Avontuurlijk, vooral omdat het water daar zo wild is. Geniet van Cusco, geniet van de Zonnetempel en good luck met de Inca Trial. Met een beetje krachtvoer (lees mueslikorrels) gaat het vast lukken!

 8. Eric de Vries

  Hey Carlijn en Teun!

  Super leuk om jullie verhalen te lezen! En aan de prachtige foto’s te zien kunnen jullie steeds beter met de camera omgaan. Jullie verhalen zorgen er voor dat ik zin krijg om per direct hier het vliegtuig te pakken en het zelf te beleven in Peru! Geniet er van en ik kijk uit naar de rest van de reis die nog gaat komen!

  Groetjes,
  Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *