Tot slot…

Eind september 2014 zijn wij begonnen aan onze reis door Zuid-Amerika. We zijn door tien landen gereisd om tot slot uit te komen in Suriname. Nu, 6 maanden later en aan het einde van onze reis is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn voor ons de absolute highlights? Wat zijn de beste slaapplekken? Maar ook wat waren de tegenvallers?

Onze highlights

 1. Door de ruige landschappen van Uyuni
 2. Het is nauwelijks voor te stellen, maar elke dag vroeg op en in een moordend tempo door de meest ruige landschappen ter wereld crossen in een 4×4 is de meest waanzinnige ervaring van onze reis. Door rode mars-landschappen, langs spuitende geisers, meren met tienduizenden flamingo’s omringt met actieve vulkanen en badderen in een natuurlijke hotspring is voor sommige mensen een maand vakantie, hier was het ons programma vóór het ontbijt! Een plek om nooit meer te vergeten én om weer eens terug te komen.

 3. De Galapagos eilanden
 4. Eigenlijk een gedeelde eerste plek, de Galapagos eilanden stootte ons bijna van onze slippers van verbazing. Na een minuut lang diep in de ogen kijkend van een nieuwsgierige reuzenschildpad vraag je je af: wie kijkt er nu naar wie? Op de Galapagos eilanden waren wij de bezienswaardigheid, en keken die pinguïns, iguana’s, zeehonden en vogels naar ons…

 5. Beklimmen Villarica vulkaan bij Pucón
 6. Gelegen midden in het merendistrict met ruige rivieren en een vulkaan heeft Pucón alles wat een avonturier nodig heeft. Het hoogtepunt: de actieve Villarica vulkaan beklimmen om er vervolgens vanaf te sleeën! Maar ook sprongen we uit een vliegtuig, gingen we met een bodyboard van een wilde rivier af en hikten door een prachtig landschap om te kamperen bij een natuurlijke hotspring. Kan het leven nog mooier?

 7. De Inca trail tot Machu Picchu
 8. Vier dagen lang lopen over het spoor van de machtige Inca’s gaat je niet in de koude kleren zitten. In de oude Incatijden was het een groot voorrecht om dit pad te mogen bewandelen, en nu nog steeds zijn de prachtig uitgehakte traptreden, eeuwen oude ruïnes en 4200m hoge beklimming een uitdaging voor lichaam en geest terwijl een bezoek aan Machu Picchu een hoogtepunt op zichzelf is. Onze gids Percy gaf oude tradities nieuw leven terwijl onze kok gerechten op tafel toverden die in een fancy restaurant niet zouden misstaan.

 9. De Perito Moreno gletsjer
 10. Wandelend op de keurig aangelegde paden en de gletsjer bekijkend van elke hoek zie je welke bijzondere vormen en kleuren ijs kan aannemen en vergeet je de busladingen toeristen. Het zien van een brok ijs dat van de gletsjer afvalt is adembenemend, maar als een 70m hoge richel met een diep kraak-geluid van de gletsjer afbrokkelt en de diep blauwe kleur onthult weet je dat je iets bijzonders hebt beleefd!

 11. Carnaval in Rio de Janeiro
 12. Rio de Janeiro is, met de hoge heuvels en witte stranden, een hoogtepunt op zichzelf maar tijdens carnaval ontploft de bom. Nachtenlang feesten op het sambaritme en kijken naar een optocht waar die van Disneyland bleek bij afsteekt; tijdens carnaval is Rio absoluut de feesthoofdstad.

 13. Dieren spotten op de Pampas
 14. De Amazone zit vol dieren, maar soms zijn ze moeilijk te spotten. In het moerasgebied Pampas in Bolivia is het echter geen probleem. Zwemmen met roze dolfijnen, op zoek naar een anaconda, piranha’s vangen voor op de BBQ of in de nacht tientallen krokodillen spotten is hier dagelijkse kost. De Pampas biedt het beste van de Amazone maar er komen slechts beperkte aantallen toeristen, wat wil je nog meer?

 15. Fietsen van de Cotopaxi vulkaan
 16. Mountainbiken van een vulkaan, dat klinkt als een avontuur! Afgezet door een 4×4 op het hoogst haalbare punt op de Cotopaxi vulkaan werden we op een mountainbike geïnstalleerd om er de komende twee dagen amper vanaf te komen. Een nachtje slapen aan het groene Quilotoa kratermeer was een mooie onderbreking van al het fietsen. Eenmaal terug in Quito stonden we, stijf van de adrenaline en met een beetje zadelpijn, stoere verhalen te vertellen over ons, ‘the biking dutchmen’.

 17. In een hangmat over de Amazonerivier
 18. De ultieme Amazone ervaring: met een boot over de grootste rivier ter wereld. We droomden en grapten erover, maar we hebben het gedaan: 72 uur op een boot tussen vrolijke en lieve Brazilianen, allen op weg naar een andere bestemming. Boven het gebrom van de boot klinkt het gelach van mensen, de geluiden van een Dominospel en harde Braziliaanse muziek terwijl wij relaxed hingen in onze hangmat. Een paar nachten aan het bijzondere strand van Alter do Chao was een welkome onderbreking van deze lange tocht. Een reis om samen heel dicht tot elkaar te komen.

 19. W-circuit van Torres del Paine
 20. Dagenlang lopen, door weer en wind, slapen in kleine tentjes en de wekker voor zonsopkomst zetten, klinkt dat als een hoogtepunt? De fysieke uitdaging werd echter beloond, al was het soms maar eventjes. De drie granieten Torres die eventjes in de mist tevoorschijn kwamen, meren van verschillende kleuren, de gletsjers waar we af en toe brokken ijs van hoorden vallen of de twee enorme condors die ons kwamen opzoeken bij zonsondergang waren allemaal niet minder dan heel bijzonder.

 • Wildcard Teun: Paardrijden bij Mendoza
 • Teun: “Toen iedereen een paard had toegewezen gekregen werd tot slot Rubio aan mij gegeven. Hij had een ontstoken oog maar zag er voor mij uit als ieder ander paard. Hij bleek echter een behoorlijk snelle jongen te zijn. Voor ik het wist had hij de andere paarden ingehaald en ging het dier in een volle galop! Ongelofelijk hoe sterk zo’n dier is als hij over de heuvels rent. Ik had compleet geen controle, hobbelde de ballen van mijn lijf en viel af en toe bijna van het paard af, maar ik kon mijn glimlach niet onderdrukken. Toen de zon onderging genoten we van een Argentijnse BBQ en eindeloze flessen Malbec. Enigszins aangeschoten kon ik nog afscheid nemen van Rubio, mijn held van de dag.”

 • Wildcard Carlijn: De landschaproute van Salta
 • Carlijn: “We hadden een artikel gelezen in de National Geographic Traveler over een mooie en imposante Gaucho route die je kon rijden vlak bij Salta. Met onze Chevrolet Classico gingen we op pad. Het was een verademing om ons eigen vervoer te hebben na alle bussen in Bolivia en Peru. Maar toen we langs een woestijnlandschap met de reusachtige rode, witte en gele rotspartijen en zo hier en daar een cactus reden over een weg waar menig TopGear fan jaloers op kan worden, werd ik echt even stil. In de uiterste uithoeken van het land vonden wij het echt authentieke Argentinië. ”

De beste hostels
We hebben inmiddels zoveel slaapplaatsen gehad dat we behoorlijk expert geworden zijn. Hostels zijn een belangrijk onderdeel van de slaapmix: een goed bed, schone kamers, mooie locatie, leuke sfeer, stevig ontbijt, niet te duur, er zijn veel eisen waar een goed hostel aan moet voldoen. Onze top 3 hostels van Zuid-Amerika zijn waarschijnlijk de beste van het continent:

 1. Chili Kiwi, Pucón
 2. De vijfsterren locatie aan het meer met uitzicht op de vulkaan, de twee grote keukens, de grote tuin met pingpong tafel, de dagelijks opgemaakte bedden en de betaalbare privé-boomhutten zijn slechts bonuspunten voor dit hostel. Waar het echt om draait is de vriendelijkheid van het personeel en de fantastische sfeer die ze wisten te creëren, iedereen voelde zich in dit hostel meteen op z’n gemak. Voor ons hadden we geen betere plek kunnen uitkiezen voor kerst: er werd een enorme kerstlunch georganiseerd en iedereen deed mee. De eigenaren Peter en James hebben laten zien hoe je een hostel moet runnen!

 3. Community Hostel, Quito
 4. Gelegen op een mooie locatie in het oude gedeelte van de stad was dit de perfecte basis voor het verkennen van Quito. Dagelijks liet medewerker Obi de hoogtepunten van de stad zien in zijn free walking tour en elke avond was er voor slechts 5 dollar een home cooked meal beschikbaar voor iedereen die niet wilde koken. Toen eigenaar Marco hoorden dat we van eten hielden nam hij ons mee naar een culinaire beurs. De privékamer op de bovenste verdieping had prachtig uitzicht op de stad en de dorms hadden brede bedden en veel ruimte. Ons eerste hostel van de vakantie was direct een schot is de roos.

 5. Kultur Berlin, Sucre
 6. Bij aankomst voelde het al goed, de medewerker kende de namen van de gasten toen hij ons door het enorme koloniale pand leidde en we kregen twee bedjes in een grote dorm met slechts vijf bedden. Er stond een antieke kast met spiegel en dagelijks werd alles uitgebreid schoongemaakt. ’s Avonds maakten we snel vrienden toen de Duitse eigenaar achter de bar iedereen voorzag van voldoende drankjes. Een top hostel in een zeer aangename stad in Bolivia.

Onze dieptepunten
Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen geweest in onze reis. In onze flopdrie staan:

 1. Het zoeken van een hotel in Mendoza
 2. Aangekomen in Mendoza sjokten we met onze tassen door de warme stad. Bij het tweede hostel was het raak, top kamer! Een uur later klopte de hoteldame op de deur met de boodschap van een dubbele boeking. Exit voor ons. We belandden in het slechtste hotel van de stad, een betonnen blok met beschimmelde badkamer en mieren overal, iieeuw!

 3. De wespen- en muggenbeten van de Amazone jungle
 4. In de jungle stikt het van de insecten. Al bescherm je jezelf nog zo goed, ontkomen doe je er niet aan. In Rurrenabaque stond Carlijn vol met honderden jeukende muggenbulten terwijl Teun’s benen in de smaak vielen bij de vervelend stekende sandflies. In de Surinaamse jungle zijn we belaagd door een zwerm agressieve rode amazonewespen. Resultaat: twee zeer pijnlijke prikken bij Teun en een venijnige in Carlijn’s nek. Au!

 5. De levensgevaarlijke busrit naar Rurrenabaque
 6. De hobbelige, 14-urige nachtbus reed vlak langs een diepe afgrond. We deden geen oog dicht van angst, en zelfs de Bolivianen keken angstig naar buiten of de wielen van de bus niet in de afgrond verdwenen. Zonder slaap kwamen we om 4 uur in de ochtend aan in een onbekende stad waar de meeste winkeltjes en cafétjes pas rond 9 uur open gingen…

De mooiste fotos
We hebben natuurlijk duizenden foto’s gemaakt en nog niet alles uitgebreid bekeken, maar hier alvast tien foto’s die we wel erg bijzonder vinden:

 1. Oplichtend Rio de Janeiro na zonsondergang, Brazilië. 15_sugarloaf
 2. Teun vanuit kikkerperspectief in het ‘amfitheater’ bij Salta, Argentinië. 04_ruta68
 3. Een goed gepoetste Kever in Cusco, Peru. 15 cusco
 4. Een jongetje op de Uros eilanden, Titicaca meer, Peru. 05 uros
 5. Onze kajak in Pucón met uitzicht op de Villarica vulkaan, Chili. 04 kayak
 6. De nieuwsgierige zeeleeuw bij Santa Fe, Galapagos eilanden, Ecuador.19 santa fe zeeleeuw
 7. Carlijn, de stad en het weer, Sao Paulo, Brazilië. 10_saopaulo
 8. Gekleurde trappen in Valparaiso, Chili. 02 valparaiso
 9. Een Iguazu waterval die verandert in een zijden kleed, op de grens tussen Brazilië en Argentinië. 08_iguazu
 10. Teun en Carlijn baden in de Amazone bij zonsondergang, Brazilië. 11 amazone

Laatste bericht…
Dit was voorlopig ons laatste bericht op deze website, we gaan nu terug naar Nederland. Hier wacht ons een nieuw avontuur. Voor Teun staan er ongetwijfeld weer nieuwe uitdagingen klaar bij Accenture en Carlijn zal op zoek gaan naar een nieuwe baan. We vonden het erg leuk om deze stukjes te schrijven en we hopen ook dat iedereen het leuk vond om ze te lezen. Tot snel in NL!

Veel liefs,
Carlijn en Teun

13 Antwoorden op “Tot slot…”

 1. Eric & Anne

  Top Teun & Carlijn! Erg genoten van jullie foto’s en verhalen. We hebben vaak aan jullie gedacht.

  Fijn dat jullie weer terug komen 🙂

  Dikke kus!

 2. Hanny Eerhart

  Carlijn en Teun, wat hebben jullie een geweldige reis gehad! Om nooit meer te vergeten. Ik heb erg genoten van jullie verhalen. Succes met het wennen in Nederland. Groeten Hanny

 3. Tom

  Dikke complimenten voor de manier van vertellen, we werden helemaal meegezogen in jullie avontuur, en dat voor niks!

  Mooie samenvatting van een onvergetelijke reis!

 4. nikelien

  Jah joh vat het nog ff samen, alsof we met zn allen nog niet jaloers genoeg waren :p Ben blij dat jullie zo’n geweldige tijd hebben gehad en ben dat jullie ons mee hebben laten delen in jullie avontuur. hele goeie terugreis, tot heel snel buurtjes! 😀 xxx

 5. Dionne

  Het was een feest om elke keer jullie verhalen te lezen. Het bracht veel herinneringen terug van onze eigen reis, maar ook mooie verhalen over onbekende plekken. Reden te meer om zeker nog eens naar dit mooie continent af te reizen. Goede terugreis en tot snel in Den Bosch 🙂

 6. Nettie Moonen-Maas

  Fijn dat jullie inmiddels weer heelhuids terug zijn.Heel veel succes weer hier in Nederland, na alle regen komt ook hier zeker weer zonneschijn…

  Tot ziens,

  Nettie.

 7. Tijs

  Dan zijn jullie nu weer terug in Nederland! Was leuk om het laatste stuk van de reis mee te beleven… gaf me een beetje het gevoel zelf nog ver weg te zijn ipv op kantoor. 😉

  • Jan en Gerda

   Dag Carlijn en Teun
   Wat een geweldige reis hebben jullie gehad. Nu weer wennen in Nederland. 12 april zien we Peter en Truus en dan zullen we zeker horen hoe het nu met jullie gaat. Wij hebben het leuk gevonden om steeds jullie verhalen te lezen.
   Groetjes Jan en Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *