Red Rock Country: Grand Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley en Arches

Als je aan Amerika denkt, denk je aan ongetwijfeld ook aan Westerns, cowboys en Native Americans. Nou, wij zijn aanbeland in het wilde westen. Vanaf onze boscamping in Kaibab gaan we “de grote scheur”, zoals ie door de kids wordt genoemd, bekijken. We kiezen voor de zuidkant van de Grand Canyon. Hoewel de toeristische kant (6 miljoen toeristen per jaar), wel lekker overzichtelijk en goed te doen met kinderen. Al 70 miljoen jaar snijdt de Colorado Rivier zijn weg door de 277 mijl lange canyon, en elke 1.000 jaar wordt de canyon 16 cm dieper. Onze eerste ontmoeting was dan ook jaw dropping! Eigenlijk doet geen enkele foto echt recht aan de pracht van dit landschap. En dat weten de Amerikanen zelf ook. De Native Americans zien het als hun heiligdom en origin story, en de Amerikanen die daarna kwamen om goud en andere metalen te vinden zijn snel overgestapt naar het toerisme. Ze openden lodges aan de rand en organiseren allerlei uitstapjes in en om de canyon. We bekijken een deel van de zuidkant, maar willen nog een beter beeld krijgen van de Grand Canyon en gaan een jongensdroom van Teun vervullen… We stappen de helikopter in! Daar krijgen we nog een beter beeld van de diepte, de verschillende rots soorten en de weidsheid. Wat een ervaring!

Via een uiterst indrukwekkende route (vergelijkbaar met onze ervaring bij Salar de Uyuni in Bolivia) door Navajo reservaat, rijden we van de Grand Canyon naar Page. Waar we de verschillende rotslagen in de Grand Canyon van ver zagen, rijden we nu direct langs de grijze, gele, oranje, rode en bruine rotsen met indrukwekkende vormen. De kers op de taart is de Horseshoe Bend, een hoefijzer vormige meander van de Colorado Rivier, dezelfde rivier die de Grand Canyon uitsnijdt. Vanaf het viewpoint zien we het blauwe water zijn weg banen door red rock country. De kleuren en het contrast konden niet groter zijn. Het was de hike zeker waard. Daarna gauw terug om in de airco af te koelen, we zijn immers nog steeds in de woestijn.

Dit is niet de enige plek waar Red Rock en water samen iets moois maken. Page is ook bekend van de Antelope Canyon, een slot canyon waarbij water en modder kloven uitslijten in het steen. We verkennen de Lower Antelope Canyon, een waar spektakel van licht, rode steen en organische vormen. Hier zijn de foto’s absoluut instagramwaardig.

Na deze toeristische ervaringen is het tijd voor het echte wilde westen. We gaan naar de plek waar Stage Coach, Back to the Future 3 en vele andere films zijn opgenomen: Monument Valley. Hier verblijven we op een bijzondere locatie, op het erf van de nazaten van Harry Goulding. Harry kwam hier in de jaren 20 met zijn vrouw en was zo onder de indruk van Monument Valley, dat hij besloot er te gaan wonen. Hij begon handel te drijven met de Native Americans en startte een service station voor voorbijrijdende automobilisten. Later leidde hij toeristen rond door het gebied en begon ook een hotel en camping. De locatie is adembenemend (zeker bij zonsondergang), de kids genieten van het zwembad en in het restaurant serveren ze lokale gerechten zoals de Navajo Taco. En ook al is Harry in de jaren 80 overleden, nog steeds kun je hier tours boeken door Monument Vally en dus boeken wij ook een echte Goulding’s tour. En deze stelt niet teleur!

Met RedRock 92 FM op de radio rijden we door naar de volgende red rock highlight: Arches. Als je denkt alle rotsformaties al gezien te hebben, heeft Arches nog iets nieuws in petto: een park met ruim 2000 stenen bogen. Waar mensen bogen al eeuwen gebruiken om iets te bouwen zoals bruggen en gebouwen, is hier de boog het resultaat van miljoenen jaren erosie van water en wind. Wederom worden we weer stil van deze spectaculaire bogen en de kinderen enthousiast van het klimmen op de rotsen. We doen weer opdrachtjes voor de Junior Ranger Badge en nemen vooral het landschap in ons op. Wat een spectaculair einde aan onze tour door red rock country!

Tijdens het reizen weet je nooit wanneer je je hoogtepunt gaat beleven. En hoewel we nog niet op de helft van onze reis zijn en ook wat nadelen hebben ervaren van met name de temperatuur, is elke dag hier genieten van de bijzonderste natuur. Van de diepte en weidsheid van de Grand Canyon, de ronde vormen van de Horseshoe Bend, de magische, golvende grot van Antilope Canyon, de uit films herkenbare en gigantische formaties bij Monument Valley tot de indrukwekkende bogen van Arches… of dit het mooiste deel van onze reis gaat worden weten we niet, maar het zou ons niks verbazen mocht het wel zo zijn!

Vanaf hier reizen we verder naar het noorden van Amerika. Afkoelen van de woestijn en op zoek naar beren, geisers en hoge bergen. Tot snel!

Liefs,

Teun en Carlijn

4 Antwoorden op “Red Rock Country: Grand Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley en Arches”

  1. Jeanne

    Wat een prachtige ervaringen en dito foto’s
    Ongelooflijk groots mooi en niet te evenaren wat de natuur heeft gemaakt. Dat is echt genieten en er komt zeker nog veel meer moois.
    Veel Liefs 🥰 allemaal

  2. Mariet

    Prachtige reis Teun Karlijn en kids. De. Natuur is ongelooflijk mooi. Onze helicoptervlucht landde bij een Navajo reservaat. Is het water echt blauw? Wij vonden het meer groen maar het was een unieke ervaring. Proficiat vandaag met de verjaardag van Jeanne en blijf genieten. Liefs uit DD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *