Grand Teton en Yellowstone in geuren en kleuren

Het allerbekendste en allereerste nationale park van Amerika is Yellowstone. Met zijn 9.000 vierkante kilometer oppervlakte ook nog eens een van de grootste. Uitgestrekte naaldbomenbossen, heuvels, bergen, valleien, meren en rivieren. En dan vergeten we nog het belangrijkste: de geothermische activiteiten onder de grond. Er zijn een groot aantal geisers, bubbelende modderputten, hete meren met alle kleuren van de regenboog en met zwavel gearomatiseerde stoom dat uit de bergen gespoten komt. En naast Yellowstone ligt nog een nationaal park, Grand Teton, met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers en ijskoude meren. En dat is nog niet alles, dus laten we beginnen!

Yellowstone en Grand Teton liggen in wat de rangers hier het Greater Yellowstone Ecosystem noemen. Je zou het kunnen omschrijven als een groot naaldbomenbos, met rondom hoge bergen en gletsjers, bovenop een ondergrondse vulkaan die zorgt voor allerlei bijzondere natuurlijke fenomenen. De bekendste zijn de geisers, de natuurlijke fonteinen die heet water meters in de lucht blazen. Soms zijn ze stipt zoals Old Faithful, die al jaren elke anderhalf à twee uur van zich laat horen. Anderen zijn minder voorspelbaar en komen “eens per week of per maand”. Vaak worden de geisers omringd door steam holes, grotten waar stoom uit komt gespoten. De hot springs zijn vaak prachtig kleurrijk. In het zandsteen leven bacteriën die het goed doen bij hete temperaturen en zij absorberen bepaalde kleuren, de rest zie je. Dit levert vaak diepblauw water op met aan de randen geel, oranje en rood water en zand. Andere soorten bacteriën leveren juist weer een heel wit beeld op, ook mooi in de combinatie. En tot slot zijn er de mud pots, bubbelend heet modder dat zo uit een sprookje zou kunnen komen. In Yellowstone is er meer geothermische activiteit dan in de rest van de wereld bij elkaar!

Naast de ogen staan ook de andere zintuigen ook aan. Op veel plekken zitten er mineralen zoals zwavel in de grond en dat geeft een specifieke geur, het meest te vergelijken met de geur van rotte eieren. En vergeet niet dat je het ook voelt. Als je door de warme stoom loopt is het soms net alsof je in de sauna staat. En laten we de andere ‘normale’ natuur ook niet vergeten. De hoge bergen zorgen voor kolkende rivieren met watervallen en grote meren. Daarnaast dus de en hele dichte bossen en mocht iemand de Grand Canyon hebben gemist, er is hier er ook een genaamd de Grand Canyon of Yellowstone River. Toegegeven, niet zo groots als de echte, maar wel goed toegankelijk en met prachtige watervallen. En midden van dit alles mogen wij rondrijden, wandelen en zelfs meerdere nachten kamperen. Vuurtje stoken, marshmallows roosteren, sterren bekijken en wat ranger programma’s bijwonen. Want ook hier behalen de kids weer hun Junior Ranger badge door opdrachtjes te doen in een boekje. Wat zeggen we, twee: Yellowstone en Grand Teton zijn beide goed voor een badge!

En ja, dan vergeten we bijna het echte hoogtepunt van dit gebied: de wilde dieren. Er zijn hier tal van bizons, pelikanen, eekhorens, elk, moose, wolven, mule deer, vossen en beren. Op elke campingplek of wandelpad is duidelijk dat we in bear country zijn: waarschuwingen dat je je eten niet buiten mag laten staan en bear stray moet meenemen. Om de wilde dieren te zien moet je veel geduld en geluk hebben, want het is geen dierentuin. Bizons zien we al heel snel, die lopen in kuddes door valleien en langs wegen. Ze zorgen zelfs voor ware files. We staan vaak vroeg op (wekker om 5:00) om door valleien te rijden om dieren te spotten en de drukte voor te zijn. We hebben geluk en zien al snel een mule deer op de weg en verschillende elk. Wat we niet hadden verwacht is dat we, met behulp van een verrekijker van een van de andere spotters, we ook wolven zagen. Niet één, maar drie. Ruim een half uur kijken we naar hoe de wolven een kleine groep bizons aanvalt, indrukwekkend!

Maar de grote vraag is: gaan we beren zien? Ook hier hebben we geluk. Als we langs de kant van de weg een hele groep mensen zien turen door hun verrekijkers en camera’s springen we uit de camper om ook te kijken. Goede keus, want we zien een grizzlybeer (te herkennen aan hun bult op de rug) met twee welpjes in de wei zoeken naar besjes en ander eten. Een toevalstreffer want er zijn maar zo’n 1.000 grizzlyberen in de regio en niet iedereen krijgt ze te zien. Wat een prachtig zicht en heel uniek om mee te maken! Na de grizzlyberen krijgen we ook nog twee keer een zwarte beer te zien en een vos. Het grootse dier dat voor ons verborgen blijft is de moose…

Niet alles gaat vanzelf in Yellowstone en Grand Teton. We verblijven een week in beide parken en maken alle seizoenen mee. Felle zon, hitte, regen, stormachtige wind en zelfs sneeuw. ’s Nachts wordt het erg koud en moeten we ons goed inpakken. Voor de kids ontbreekt hier elke vorm van speeltuin of zwembad en de afstanden zijn groot. We zitten dagelijks uren in de camper wat niet altijd goed is voor hun humeur. Soms ontstaan er files door overstekende bizons en zo belandden we bijvoorbeeld in een super(bizon)file van ruim drie uur die onze plannen volledig in de war schoppen. Ook wachten we ruim een uur op de eruptie van Old Faithful en ruim een half uur op een andere geiser die weigert af te gaan. Maar alles bij elkaar is het hier op en top genieten!

Op onze laatste dag zetten we de wekker weer om 5:00 uur. Het sneeuwt ’s nachts en dat levert mooie plaatjes op voor juni. We bezoeken Moose falls en andere gebieden in Yellowstone en Grand Teton waar we getipt worden om moose te zien. Helaas. Om 8:30 zitten we aan een picknicktafel te ontbijten, het was toch een mooie trip, zelfs zonder moose. Als we naar onze camper lopen horen we andere “moose” roepen. Het zal toch niet!? En jawel, ook met dit prachtige dier staan we een paar minuten later oog in oog. Gelukt!

Nu pakken we de boel weer in en rijden zo’n 200 mijl naar het zuiden. Tot snel!

Veel liefs,

Carlijn en Teun

6 Antwoorden op “Grand Teton en Yellowstone in geuren en kleuren”

  1. Jeanne

    In eenwoord GEWELDIG. Wat een park, wat een mooi verhaal en dan al die mooie plaatjes en dieren. Hoeveel moois en groots kan een brein bevatten?! Gelukkig kunnen jullie het aan de hand van de foto’s nog vaak herbeleven.
    Geniet nog van al het moois dat nog komt😘

  2. Lindie

    Wauw, wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken. Erg leuk om jullie blogs te lezen en te kijken naar jullie jaloersmakende foto’s! Geniet er nog van daar met zn 4tjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *