Galapagos: dezelfde planeet, een andere wereld

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de Galapagos eilanden zijn geen tropisch zwemparadijzen of eilanden bedekt met palmbomen en laaghangende bananenbomen die je kan plukken terwijl je op het strand ligt. Nee, de Galapagos eilanden zijn veel ruwer en minder perfect. Het is duur, veel wegen zijn onverhard, de boten tussen de eilanden zijn misselijkmakend en het weer is af en toe bewolkt of regenachtig. Dit moeten we even vertellen want voor de rest is Galapagos één van de meest bijzondere ervaringen van ons leven. Er is geen plek op de wereld waar je zo dicht bij de natuur kunt komen als hier, waar je naast de zeehonden op het strand kunt liggen en waar je je kunt afvragen wie naar wie kijkt als je oog in oog staat met een reuzenschildpad. Op de Galapagos eilanden lijken de dieren mét de mensen te leven, niet ernaast.

De Galapagos eilanden zijn beroemd geworden dankzij Charles Darwin. Tijdens zijn vier en een half jaar durende jaar reis rondom de wereld deed hij in 1835 de Galapagos eilanden aan. Ruim 25 jaar later beschreef hij de evolutietheorie, o.a. aan de hand van zijn aantekeningen van die reis. Zijn belangrijkste bron van inspiratie: de 13 verschillende vinken die verspreid zijn over het eiland. Iedere soort vink heeft een eigen evolutie meegemaakt. Zo zijn er bloedzuigende vinken en hoog in de bomen leven de woodpecker vinken.

04 santa cruz darwin vinken

Na een relatief korte vlucht komen we aan in Isla Baltra, een centraal gelegen eiland in de Galapagos archipel. Na een uitgebreide check, een hobbelige busrit, korte boottocht en tot slot een taxirit met het gezellige Zwitsers koppel Rebecca en Lucas komen we aan bij Puerto Ayora, het enige stadje gevestigd op Santa Cruz. Puerto Ayora is de grootste stad van de Galapagos met ongeveer 30.000 inwoners waarvan het overgrote gedeelte in toerisme zit. We stallen onze spullen in een fris hotelletje en gaan naar Tortuga Bay, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een baai vol met iguana’s en krabjes.

05 santa cruz krab en liguana

06 santa cruz liguana draak

De volgende dag staat in het teken van de reuzenschildpad. Deze schildpadden zijn uniek voor de Galapagos eilanden en ze zijn daadwerkelijk reusachtig. Samen met Rebecca en Lucas brengen we een bezoekje aan het Darwin Research Center waar de (nog) kleine schildpadjes worden beschermd tegen andere hongerige dieren en waar we al een klein voorproefje krijgen van de uniciteit van de eilanden. Een enthousiaste taxichauffeur brengt ons vervolgens naar El Chato, een gebied waar je met kaplaarzen aan tussen de schildpadden door loopt. Omdat zowel de reuzenschildpad als de iguana stammen uit het dinosaurus tijdperk, lijkt het of hier, op zo’n 1000km van het vaste land, de tijd even heeft stilgestaan. Je ziet het ook terug in de eilanden doordat er alleen reptielen en vogels leven en nauwelijks zoogdieren.

03 santa cruz tortuga

08 santa cruz el chato

De volgende dagen brengen we door op Isla Isabela, het grootste en wat ons betreft meest relaxte eiland van de Galapagos, in de vorm van een zeepaardje. De vaart er naar toe is, zoals we al zeiden, wat misselijkmakend (vooral voor Teun) en duurt ongeveer twee uur. Op Isabela huren we mountainbikes om flamingo’s en andere dieren te gaan spotten en een fantastische route langs het strand af te leggen.

11 isabela mountainbike

10 isabela flamingos

Bij de pier stappen we letterlijk over de niet al te fris ruikende zeehonden heen om te gaan snorkelen. Maar als we eenmaal in het water zijn zwemmen en spelen we met pinguïns en zeehonden en daar komen we onze eerste zeeschildpad van meer dan een meter groot tegen!

13 isabela pinguins

Een van de georganiseerde dagtochten die we doen is naar Santa Fe, een klein eiland van 24 km omtrek waar kleine zeehondjes worden geboren. Daar snorkelen we twee keer, de eerste keer in een oase van visjes en koraal en de tweede keer met een stel speelse zeehondjes die die witte benen en tenen van ons toch wel erg interessant vinden.

17 santa fe snorkling

18 santa fe vis

19 santa fe zeeleeuw

We boeken ook een trip naar Seymour Norte, een eiland bekend om de broedplek van de Blue Footed Boobies (vogels met blauwe poten). Een dag voor vertrek wordt de trip gecanceld door het reisbureautje. Helaas voor ons, maar in plaats daarvan gaan we met de ferry naar ons laatste eiland, Isla Cristóbal. Hier slapen we bij een ouder Ecuadoriaans stel in huis, Marco en Teresa heten de eigenaren en helpen ons graag in het Spaans op weg. Op het eiland vinden we nog veel meer zeeleeuwen. Ze liggen lekker te luieren in de haven en op de stranden van het stadje Puerto Baquerizo Moreno. Hier doen we een uitgebreide wandeling en gaan op jacht naar de perfecte foto van de Blue Footed Booby.

20 cristobal blue footed booby

Vanaf Cristóbal ondernemen we nog een snorkeltrip naar Leon Dormido, ofwel Kicker Rock. Twee spitse rotspartijen in de zee in de vorm van een slapende leeuw. Tijdens het snorkelen zien we drie haaien, een aantal zeeschildpadden en wederom ongelofelijk veel visjes, koraal, zeesterren en meer.

21 cristobal kicker rock

Onze ervaringen op de Galapagos eilanden zijn zeker om niet meer vergeten te worden, wat een unieke eilandengroep! Maar het is tijd voor een nieuw avontuur, op naar Peru! Voordat we daar komen blijven we nog één nachtje bij Teresa en Marco, het praatgrage koppel, in huis met hun kat Carmelito.

We vinden het super leuk om jullie reacties te lezen, dus laat hieronder een berichtje achter als je wilt!

Liefs,
Carlijn en Teun

15 Antwoorden op “Galapagos: dezelfde planeet, een andere wereld”

  • Anoniem

   Hoi Carlijn en Teun,

   Super leuk om jullie verhalen te lezen, heel herkenbaar ook. Je zal het de eerste dagen wel missen als je weer in de stad bent :). Ik had serieus heimwee naar de Galapagos toen haha.

   Heel veel plezier nog en ik kijk uit naar jullie volgende avontuur!

   Groetjes,

   Tara (ook van Jeroen!)

 1. Eric & Anne

  He Teun & Carlijn!
  Wat een prachtig verhaal en adembenemende foto’s! Wij wisten niet dat de natuur daar zo mooi zou zijn. Wat hebben jullie in twee weken al veel meegemaakt! Een hele fijne reis naar Peru. Wij volgen jullie op de voet en kijken nu al uit naar het volgende verhaal.
  Een hele dikke kus,

  Eric & Anne

 2. Chris en Jeanne

  Hoi Carlijn en Teun, regelmatig kijken we even of er alweer een nieuwe blog is. Leest heerlijk en met al die mooie foto’s erbij genieten we ook een beetje met jullie avonturen mee. Wat kan dit nog overtreffen? Zo met al die bijzondere dieren en ervaringen vergeet je gauw het misselijke bootje. Blijf samen genieten, doen wij het ook.
  Liefs MaPa

 3. kim

  ooh wow zeg. zo dichtbij die beesten moet onwerkelijk en geweldig zijn. ik geniet ook mee zo en vind jullie avontuur nu al geslaagd. wat kan dit nog toppen inderdaad? Hopelijk in peru andersoortige highlights. ik kijk uit naar jullie volgende verhaal.

  x kim

 4. Adriënne

  Hoi Carlijn en Teun,

  Net als iedereen zegt, het is erg leuk om jullie verhalen en foto’s te lezen en kijken.
  Het ziet er super uit!
  Geniet van alles, en nu op naar t mooie Peru!
  Adiòs,
  Adriënne

 5. Noortje

  Heej teun en carlijn,

  Wat een prachtige verhalen. Wat maken jullie veel mee. En die foto’s echt heel gaaf. Dat moet geweldig zijn om zo dichtbij een reuze schilpad te staan of te snorkelen tussen de zeehonden!
  Fijn dat wij zo ook een beetje mee kunnen genieten van jullie reis! Ik ben benieuwd wat er nog allemaal gaat komen!

  Groetjes Tim, Noortje en Jens

 6. Francien

  Wauw! Wat een mooie verhalen! En die beesten zijn ook fantastisch! Jullie weten er weer prachtige foto’s van te maken!

  Heel veel plezier in Peru! Ben benieuwd naar jullie belevingen daar!

  Liefs,
  Francien

 7. Marjolein

  Hee Teun en Carlijn!
  Wat een mooie en bijzondere verhalen! Mijn droombeeld van de witte Bounty stranden op de Galapagos eilanden is wel verwoest, maar er is een mooier beeld voor in de plaats gekomen. Echt prachtige foto’s, mooie natuur! De perfecte foto van de Blue Footed Booby is absoluut gelukt, wat een hilarisch hoofd 🙂
  Goede reis naar Peru en geniet ervan! Ik kijk uit naar de volgende avonturen.
  Liefs,
  Marjolein

 8. Rianne van Boxtel

  Hey Teun en Carlijn,

  Ontzettend leuk om te lezen wat jullie daar allemaal meemaken! En wat hebben jullie al prachtige foto’s gemaakt! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Geniet ervan!

  Groetjes,

  Denny en Rianne

 9. Tim

  Ik ben bang dat er weer een bestemming op mijn lijstje is bijgekomen. Jullie hebben me lekker gemaakt voor deze eilanden. Supervet. Die blauwe voeten, haha. Nice. Geniet ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *