Buenos Aires, hoofdstad van Argentinië, een stad waar architectonische hoogtepunten worden afgewisseld met Boheemse straatjes, een stad waar de tango wordt gedanst en elke wijk zijn eigen vibe heeft, kortom een stad met karakter! Als wij na een 20 uur durende busrit uit Patagonië aankomen, voelt het als of ze leeft, alsof ze wil laten zien wat ze kan. Wij flirten deze week met Buenos Aires, en zij flirt met ons terug.
Als wij in Buenos Aires (BA voor intimi) zijn, stijgt de temperatuur boven een drukkende 30 graden uit, en dat zie je terug in de straten. De goedgeklede Porteñas (inwoners van BA) passen zich aan de zengende hitte aan, dames laten veel huid zien in korte rokjes en zwierige jurkjes en de goedgeklede mannen ontknopen een extra knoopje van hun overhemd. Met wat moeite gooien we ons biologische klok om, tijd om te wennen aan dit Latino ritme! Overdag houden we siesta en ’s avonds gaan we pas rond 22:00u eten. Dan begint de stad pas écht te leven. Elke volgende ochtend voelt aan als een zondag, ontspannen en een tikkie katerig.
Buenos Aires heeft verschillende karaktereigenschappen, terug te zien in haar verschillende wijken. In het Micro Centro zie je de zakelijke kant met de verschillende overheidsgebouwen en banken inclusief hun strak geklede werknemers. De romantische kant vind je terug in San Telmo met veel oude koloniale gebouwen en de échte tango. In het kunstzinnige Palermo kan je genieten van heerlijk eten en leuke boetiekjes, terwijl Recoleta als Parijs aanvoelt. Puerto Madero laat de moderne kant zien met een mini skyline aan de moderne haven. De oude havenwijk La Boca bevat het bekende Caminito, een straat met kleurige huisjes, helaas nu overspoeld met toeristenbussen en toeristen. Anderzijds heeft La Boca een de gevaarlijke kant. Afwijken van de toeristenroute wordt ten strengste afgeraden. Wij brengen elke wijk een bezoekje om onze flirt beter te leren kennen.
De oudste wijk, San Telmo, wordt overspoeld door cafétjes en antiekwinkeltjes en op elke hoek is er ruimte voor de dans van de passie: de Argentijnse tango. Onze eerste ervaring met de tango hebben wij op Plaza Derrogo, bekend als het tango-plein. Een koppel danst de tango om de toeristen te entertainen. Om een authentiekere tango beleving te ervaren, besluiten we naar de tangobar La Cumparsita te gaan. Deze lijkt stil te hebben gestaan in de tijd. We worden verwelkomd door een ober van 70+ en als de muzikanten willen beginnen op Bandoneon (soort accordeon) en Piano, zijn grijze haren alom aanwezig. Mannen met ervaring dus! Samen met slechts tien andere gasten genieten wij de avond van live tangomuziek en dans. We worden door de dansers zelfs de dansvloer op geleid voor onze eerste stapjes in de wereld van de tango. Gezien het geringe aantal gasten deze avond en de toeristen-tango op straat lijkt de dans stervende te zijn, slechts om toeristen te entertainen. Een dag later moeten we deze mening echter bijstellen.
Om zelf de pasjes onder de knie te krijgen bezoeken we La Catedral, een tangoclub aangeraden door een Argentijn in Patagonië. De locatie is adembenemend, een oud vervallen pand met een krakende houten dansvloer. Een plek van de locals, waar jong en oud de tango danst en oefent. De Porteñas dansen dicht tegen elkaar aan en wisselen om de drie liedjes van partner waar ze even gepassioneerd mee dansen. Zelf nemen we ook een klasje, maar van onze snel pratende docente begrijpen we niks, dan maar op ons gevoel af. Daar draait de tango tenslotte om. Eindelijk voelen we ons ondergedompeld in de echte tangocultuur, en de passie van BA.
Al in Chili kochten we Amerikaanse Dollars, die heeft ze namelijk graag. Je krijgt ongeveer 40% meer voor hetzelfde geld dan via de officiële kanalen, zoals pinautomaten en banken. Dus gaan we wederom met verse dollars op zak op zoek naar wisselkantoortjes die ons de beste (blue) rate kunnen geven. Op de meest bijzondere plekken kan je je dollars inwisselen. Zo doen we dit bij een kantoortje ‘verkleed’ als tijdschriftenstand buiten op straat, in een ouder winkelcentrum met veel leegstand en een steriel appartement waar twee mannen aan een bureau stapeltjes geld tellen en sorteren. Iedere keer blijven deze semi-illegale praktijken toch wel erg spannend. Gelukkig gaat het telkens goed en kunnen we dit na Buenos Aires achter ons laten.
Om BA beter te leren kennen, duiken we in haar verleden op de Recoleta begraafplaats. Door alle tombes lijkt het een kleine stad van de doden. Het bekendste graf is van Eva (Evita) Perón. Evita blijft leven onder de inwoners van BA, bij het graf zijn verse bloemen en overal in de stad voel je haar invloed (ze staat ook afgebeeld op het 100 peso biljet). Door haar rol als weldoener en echtgenote van voormalig president Juan Perón is ze zowel geliefd als omstreden.
We spreken af met Jacqueline en Tijs, het Bossche koppel waarmee we kerst vierden in Pucon. Samen met hen verkennen we Palermo en eten we (de zoveelste) steak. Het bevalt goed, een paar dagen later verhuizen we van San Telmo naar Palermo. Als we onderweg zijn krijgen wij te maken met dé scam van BA. We worden perfect belaagd door iets wat lijkt op stinkende vogelpoep. Een dame wijst ons op de viezigheid en wijst vervolgens naar duiven boven ons. Een minuutje later komt een man ons tegemoet die ons zijn perfect gevouwen zakdoek aanbiedt. Voor wie de zakdoek aanneemt en de hulp accepteert rest vaak één conclusie: portemonnee of cameratas weg. Het internet staat vol met dezelfde verhalen en wij trappen er gelukkig niet in. We slaan vriendelijk alle hulp af en lopen snel door. Dit soort taferelen horen ook bij Buenos Aires…
In Puerto Madryn hadden we het Belgische koppel Jelle en Ayla ontmoet, ook onderweg naar Buenos Aires. Stiekem hebben we ze maanden eerder in Rurrenabaque ontmoet, zo beseffen we later. BA is voor hun de laatste stap van een zeven maanden durende reis door Midden- en Zuid Amerika. Voor hun laatste avond gaan we naar la Bomba del Tiempo, een slagwerkgroep die een mooi feestje weet te geven. De hele avond dansen we zwetend op de beats en genieten we met zijn vieren van de ritmische muziek. Omdat ze weer terug gaan naar België krijgen we een offer we can’t refuse: ze willen onze overbodige bagage, zoals slaapzakken, meenemen. Nu klinkt dit misschien heel overdreven, maar voor ons voelt dit als een geschenk uit de hemel! Onze bijna dagelijks zwaarder wordende tassen krijgen eindelijk weer een beetje extra lucht.
Met deze stad sluiten we Argentinië af. We hadden weinig verwachtingen, maar het land heeft ons verrast. Men zegt dat er drie soorten Argentijnen zijn, de zuiderlingen, de noorderlingen en de Porteñas. Deze drie afzonderlijke groepen hebben zoals wij hebben gemerkt ieder hun eigen cultuur. In het Noordwesten betoverden Salta en Mendoza ons met hun charme en rauwheid. In het mooie Patagonië kwam er geen einde aan het uitgestrekte landschap. En Buenos Aires heeft ons echt geprobeerd te versieren, met al haar leuke wijken, fijne sfeer, en al haar hitte. Wat een heerlijke stad en wat een heerlijke afsluiter van Argentinië! Een week voelt als een korte speeddate, we hadden haar graag beter leren kennen. Maar tijd voor andere landen, op naar Uruguay en Brazilië!
Liefs,
Teun en Carlijn
Dit is geen test reactie :)!
Weer leuke avonturen in een stad vol Passie. Ook leuk te zien dat je reizigers blijft ontmoeten die in het zelfde ritme/reisplanning zitten!
Dat semi illegaal wisselen lijkt me ook spannend, gelukkig is dat allemaal goed gegaan! Veel plezier in Uruguay!
Het blijft leuk om jullie verhalen te lezen! Wat maken jullie toch mooie dingen mee.. Geniet ervan!
BA is weer veel anders dan de vele hikes in de mooie natuur die jullie afgelopen tijd meegemaakt hebben. Erg kleurrijk en toch ook opletten. De tango hebben jullie natuurlijk onder de knie en verder door naar de samba.
Gr Peter en Truus.
Hopelijk is het bij flirten gebleven 🙂
Weer lekker lezen zo, geniet van de aankomende avonturen
Wat een mooi verhaal en mooie fotos.
Wat jaloersmakend allemaal weer.
Mis jullie!
Kim
Wat gaaf allemaal. Vooral die foto’s van het een na laatste verhaal. prachtig!!
Gezellig dat we zo met jullie mee kunnen reizen,
grt. en nog veel plezier,
tante Maria.
Olla Matties!
Het blijft een avontuur!
Iedere plek is steeds weer uniek.
Wat ontzettend gaaf; de stad van de passie dus!
En wat een foto’s! mooi shots hoor!
Niet teveel flirten he, we willen jullie wel als koppel terug zien 😉
Groetjes,
Maaike
Hoi Carlijn en Teun, weer hele mooie verhalen uit de stadsjungle van BA. Afscheid van de bergen genomen en volop in de tropische zuidamerikaanse cultuur gedoken. Weer een hele andere ervaring en die dikke steaks die gaan jullie vast en zeker ook weer missen. Nu op naar Uruguay, we’ll follow you.
Liefs MaPa