(Couch)surfing in Brazilië

In onze reis door Zuid Amerika kunnen we natuurlijk één land niet overslaan, zowel niet qua grootte maar ook qua cultuur en avontuur. Voor we ons storten in het grootste carnaval in de wereld, liggen we nog op het strand, staan we op de surfplank en we zakken op de bank bij een local. Tijd om kennis te maken met het vrolijke en uitgestrekte Brazilië

Na onze avonturen rondom de Inca’s en het Andesgebergte en onze avonturen in Chili en Argentinië voelt dit voor ons als het derde en laatste deel van onze reis, beginnend in Brazilië. Met 8,5 miljoen vierkante kilometer is Brazilië het grootste land van Zuid Amerika, bijna de helft van het hele continent en daarmee 240 keer groter dan Nederland. Onze eerste bestemming hier is Florianópolis (of: Floripa), een eiland bekend om de stranden, groene heuvels en goede surfspots. Na de nachtbus arriveren in Floripa, en het regent weer. Het weer van Uruguay lijkt ons te achtervolgen, maar voor Brazilië is dat nu even ok. Er heerst in dit deel van het land momenteel een watertekort. We slapen in een schoon, droog en keurig hostel met bijzondere regels: niet in je onderbroek naar de douche lopen, niet alleen in je onderbroek slapen, tv mag niet te hard, niet eten in de dorms, koppels mogen niet samen slapen en zo meer. Voor de rest een prima hostel met een aardige staf.

Een van de mooiste stranden in Florianópolis is het strand Lagoinha do Leste. Ingesloten tussen groene tropische heuvels en gelegen in een baai. Het strand is over land alleen te bereiken te voet. Na een wandeling van een klein uurtje komt het vrijwel uitgestorven strand in zicht, één van de mooiste stranden die wij ooit hebben gezien. Een woeste zee, groene rotsformaties, geel zand, alles is in perfecte harmonie in deze baai. Op het strand ontdekken we een klein en warm zoetwatermeertje waar je heerlijk in kan dobberen. Als het weer omslaat besluiten we de boot terug te pakken naar de bewoonde wereld. Een slimme lokale ondernemer vaart namelijk om de baai heen voor een paar Real. Met de torenhoge golven is het een misselijkmakende rit voor Teun en een leuke achtbaan voor Carlijn.

01_lagoinha

02_floripa

03_shoppen

04_floripa

Naast de heerlijke stranden lijkt in Floripa alles te draaien om surfen, in elke vorm: met een kyte, met de wind en op de golven. Wij testen ook onze (roestige) surfskills en surfen in zon en regen. Het gaat Teun goed af, Carlijn moet nog wat inkomen. Check een impressie van onze middag in een klein filmpje:

05_surfen

06_surfen

Na Floripa zit São Paulo op onze route. São Paulo is met 12 miljoen inwoners de grootste stad van Brazilië. Het is de stad waar mensen zoals wij wonen, werken en leven en waar minder toeristische attracties zijn dan in bijvoorbeeld Rio. Het is een stad waar grote bedrijven als Accenture zich vestigen. Maar hoe leren we een stad als São Paulo en de typische young professionals het beste kennen? Gelukkig is er internet en Coachsurfing; een site waar je in contact kan komen met locals die je een slaapplek in hun huis aanbieden. We spreken af met Tiago, een Braziliaan wonend en werkend in São Paulo. Naz, een Turks meisje, logeert daar ook en Tiago heeft twee huisgenoten Marcoes en Felipe. We slapen een lang weekend in zijn huis op een luchtbed in de woonkamer.

Tiago heeft architectuur en IT gestudeerd en werkt fulltime bij een softwarebedrijf gespecialiseerd in Autocad. Hij kent Accenture goed, hij heeft er eens een project mee mogen doen, “Very nice people!” zegt hij. Tiago neemt ons in het weekend op sleeptouw in zijn stad. Zijn architectonische kijk op de stad geeft ons een andere kant mee van São Paulo. Hij laat ons zijn favoriete straten zien, neemt ons mee naar eettentjes om lokale lekkernijen te proeven, inclusief zijn favoriete pizzatent, en geeft ons tips en tricks om onszelf snel thuis te voelen in zijn stad. En regelmatig ploffen we even lekker met zijn allen op de bank om te chillen en wat series te kijken. Op zaterdagavond gaan we met zijn vieren naar Tiago’s favoriete bar, waar vanwege het watertekort geen mogelijkheid is om handen te wassen of de WC door te spoelen… De band speelt alle classics van Pearl Jam tot Nirvana en aan het eind van de avond ploffen we na een dag van 22 uur op ons luchtbed.

07a_couch

07b_couch

08_saopaulo

09_saopaulo

10_saopaulo

11_saopaulo

13_saopaulo

Overal in Brazilië viert men carnaval en er zijn alvast een aantal pre-carnaval feesten. In Florianópolis maken we dit voor het eerst mee: een grote horde mensen dansend met grote papier-maché poppen. Ook in São Paulo vieren we pre-carnaval op straat. We dansen samen met Tiago en Naz en lopen een grote vrachtwagen achterna waarop een band speelt. Er zijn veel dansende en gek verklede mensen, vrijwel iedereen met een biertje in de hand en meezingend met de carnavalsmuziek die hier ook van een hoog lalala-niveau is. En langs de kant van de weg zitten uitgeputte en dronken mensen, een groot verschil met Schijndel is er dus niet echt! Behalve de temperatuur dan, die is hier een lekkere 30 graden met af en toe een verkoelend buitje.

14_carnaval

15_carnaval

Na het weekend gaan we zelf op pad met de adviezen van Tiago en ontdekken we de stad met de vele betonnen flatgebouwen. Vanaf de Banespa building lijkt het alsof een blokkendoos is omgevallen over een uitgestrekt landschap. We bezoeken een prachtige kathedraal, een uitgestrekt park, de markt met streekproducten, het museum van moderne kunst (waar we Van Gogh, Picasso en zelfs een Jeroen Bosch zien) en nog meer highlights van São Paulo, maar daar draait het niet om in São Paulo. São Paulo is een echte woon- en werkstad, toerisme is slechts bijzaak. Tiago heeft een ons echt geholpen met het beleven van de stad o.a. door ons mee te nemen naar een typische Brazilian BBQ en door zijn favoriete gebouwen te laten zien. Voor ons was couchsurfing echt een unieke ervaring waar we een stukje echt Brazilië hebben mogen ervaren!

12_saupaulo

Veel liefs,
Teun en Carlijn

10 Antwoorden op “(Couch)surfing in Brazilië”

 1. Francien

  Dat was weer lekker wakker worden met een verslag van jullie! En ook vooral met de beachboys! Ik hoop dat als ik zo de gordijnen open doe de zo’n zal schijnen. Dat past er helemaal bij!

  Ik kijk uit naar jullie volgende verhaal!

 2. sjors vervoort

  Filmpje is super leuk, moet je vaker maken :).. als je tijd hebt natuurlijk! En het ziet er tropisch warm uit, geniet er van want hier is het erg koud :)!

  • Kim

   Wat een leuk verhaal weer, het lijkt alsof jullie reis niet afwisselender zou kunnen, jaloersmakend geniet ik mee. Filmpje is geweldig, alsof jullie hier zijn maar ook zover. Mis jullie very much, enjoy enjoy!
   x

 3. Chris en Jeanne

  Weer helemaal cool zo op die plank staan, leuk filmpje. Wel leuk zo bij een local thuis al ziet het er vrij krap uit in de huiskamer daar. En nu komt het werk ook al weer een beetje dichterbij als je over Accenture praat. Eerst nog maar even in het carnaval duiken. Take care in die grote steden en drukte.
  Liefs MaPa

 4. Theo

  Leuk om te lezen dat jullie Brazilië op zo’n unieke manier mogen ervaren. Ben ook heel benieuwd naar foto’s en filmpjes van de Braziliaanse Carnaval!
  Groetjes Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *