Carnaval in Rio

Brazilië, Rio de Janeiro, Samba, Carnaval, vier begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De woorden worden in verschillende populaire samba songs gebruikt, zorgen voor een glimlach op het gezicht en voor schuddende billen. Niemand kan stil blijven zitten als de sambaklanken uit honderden drums tegelijk komen. Na 140 dagen reizen en met de thermometer op ruim 37 graden is het dan eindelijk tijd voor het grootste feest op aarde: Carnaval in Rio de Janeiro!

Carnaval is begonnen, en dat merken we in Brazilië al een tijdje. Zowel in Florianópolis als in São Paulo hebben we de carnavalsklanken al gehoord op pre-carnavalsfeesten. Rio is echter de hoofdstad van Carnaval, dus hier zijn we als het echte feest losbarst. Het feest draait om de Sambascholen. Deze zijn ontstaan in de favela’s (sloppenwijken), waar veel van oorsprong Afrikanen wonen. Een resultaat van het koloniale verleden en de slavenhandel. Om het leven dragelijk te houden werden trommels gebruikt om muziek te maken en iedereen danste op het ritme. De Sambascholen verzorgen, net als de carnavalsverenigingen in Nederland, verschillende straatfeesten, carnavalsavonden en de optocht. Wij starten op vrijdagavond vóór Carnaval bij een bloco. Dit is een straatfeest, meestal bestaande uit een grote mascotte, dansende vrouwen gekleed in mini-bikini en verentooi, een drumgroep van tientallen tot honderden mensen en een grote kar met gitarist, zanger en geluidsapperatuur. Als we bij de bloco aankomen staan al duizenden mensen te drinken en te dansen, en elke minuut wordt het drukker en drukker. Na een paar biertjes gaan wij ook mee in het ritme, al verstaan we natuurlijk niets van de Portugese teksten. Omdat Teun een verkoudheidje heeft opgelopen eindigen we niet al te laat in ons hostel aan de Copacabana. Zaterdag bezoeken we nog een bloco en ’s avonds bekijken we de zonsondergang met een internationaal groepje uit het hostel, waaronder een stel Ieren, Noren, een Japanse, een Fransman, een Amerikaanse en een Nederlandse.

01_bloco

02_groepje

03_zonsondergang

Het hoogtepunt van Carnaval begint voor ons op zondagavond; we hebben kaartjes weten te bemachtigen voor de Sambadrome. De Sambadrome is een groot stadium met plek voor 90.000 mensen (!), speciaal gemaakt voor de jaarlijkse carnavalsoptochten. Volgens ons is dit het enige stadium ter wereld dat speciaal voor dit doel gemaakt is. Meer nog dan in Nederland is de optocht echt een wedstrijd, met strikte regels voor de grootte van de verschillende wagens en de tijd dat een Sambaschool over de optocht mag doen. De twaalf beste Sambascholen strijden in de eerste divisie op zondag en maandag. Om goede plaatsen te kunnen bemachtigen zijn we rond 19:00 uur in onze sector. We kletsen in ons beste Portugees met onze Braziliaanse tribunebuurvrouw en zij stopt ons zo nu en dan een sandwich, appel of cracker toe.

De show is een spektakel zoals we nog nooit eerder hebben gezien. Stel je eens voor: een Sambaschool zet een show neer met zo’n 3.000 kleurig verklede mensen, diverse praalwagens, acrobaten, dansers, danseressen en honderden drummers. De muziek zweept het publiek op en als de parade langs komt staan we midden in een dansende mensenmassa. Na 80 minuten is de show van de eerste Sambaschool voorbij, nog vijf te gaan! Terugkerend thema in de optocht is de slavernij, maar ook vrolijkere zaken komen voorbij zoals eten, muziek, seks en drank; carnaval in een notendop. Trouwens, als je dacht dat een beetje regen feestende Brazilianen kan temperen, dan heb je het mis. We zitten ruim zes uur (!) onafgebroken in de stromende regen, slechts gehuld in een goedkope poncho. Maar de show gaat door en is de nattigheid meer waard! Als de regen langzaam wegtrekt rond 2:00 uur is de optocht pas halverwege. Pas als de zon rond 7:00 uur opkomt zijn de zes parades gepasseerd en is de show ten einde, de regen zijn we dan alweer vergeten. Dit is werkelijk de grootste en meest spectaculaire show op aarde!

04_overzichtsambadrome

05_loopgroep

06_vlag

07_drummers

07_wagen

08_feestje

08_mooievrouwen

09_closeupkostuum

09_loopgroep

09_wagen

10_geheel

Als we op maandagmiddag rond 15:00 wakker worden zijn we precies op tijd voor ons volgende feestje. In Flamengo is een namelijk een bloco van een Sambaschool die uitsluitend muziek van The Beatles speelt. Na een uurtje zoeken horen we in de verte de eerste noten van “Eight days a week” en we weten dat we goed zitten. Een bloco als straatfeestje te bestempelen geeft wellicht een verkeerd beeld van de omvang. Rondom de sambagroep staan tienduizenden mensen, The Beatles zelf hebben weleens voor kleinere groepen gestaan. Er is een zanger en een aantal gitaristen, Ringo Starr’s werk wordt echter gedaan door honderden trommelaars waardoor het toch echt een sambafeest wordt. Omdat we hier de liedjes kennen voelen we ons snel thuis en drinken we een aantal biertjes met de locals. Een betere afsluiter van Carnaval hadden wij ons niet kunnen voorstellen.

11_beatlesbloc

11_beatlesbloco

Gelukkig hebben we naast Carnaval ook nog tijd om de stad te verkennen. Rio de Janeiro heeft als stad één van de beste plekjes ter wereld uitgekozen. Het is een miljoenenstad midden in een tropisch paradijs met toekans en andere wilde vogels en af en toe bezoekt een nieuwsgierig aapje ons hostel. Uit de zee is een diepe baai uitgesneden met vele prachtige stranden als resultaat en midden in de stad ligt een groot meer omringd door parken. Tussen de hoge gebouwen in staan nog hogere heuvels en op de hoogste heuvel staat Cristo te waken over de stad. Ondanks dat we niet zo goed zijn in stadsfotografie, schieten we hier plaatjes alsof we in een natuurgebied zijn. Met name de zonsondergang vanaf Pão de Açúcar (de suikerbroodberg) is spectaculair. Ook de temperatuur zakt dan tot aangenamere waardes, want tropische hitte is alom aanwezig.

12_uitzichtcristo

13_cristo

14_sugarloaf

15_sugarloaf

16_trappen

17_teresa

Sinds Rio zowel het WK voetbal in 2014 als de Olympische spelen in 2016 toegewezen heeft gekregen, is het bezig schoon schip te maken met haar criminele imago. Helaas ontmoeten we veel reizigers waarvan de iPhone of camera is gestolen en we zijn dan ook extreem voorzichtig met onze spullen. De gevaarlijkste delen zijn de favela’s en de stad kent er zo’n 400 van waar de drugskartels het jarenlang voor het zeggen hadden. Ongeveer 10% ervan is inmiddels gepacificeerd door de politie, bij de overige 90% hebben drugskartels het nog steeds voor het zeggen. Met een gids bezoeken wij een gepacificeerde favela. In eerste instantie hadden wij bij een favela het idee dat het een vervallen wijk zou zijn, met golfplaten als voornaamste bouwmiddel. Maar dat geldt niet voor deze favela, tegen één van de vele heuvels in Rio vinden we duizenden gekleurde stenen huizen. Veel favela bewoners zijn namelijk bouwvakkers in de stad en nemen die kennis (en materialen?) mee om zelf huizen te bouwen. Wij worden achterop een motorfiets over een verharde weg tot bovenin de wijk gebracht met een prachtig uitzicht over de stad. Dan begint onze tocht naar beneden via smalle gangetjes, steile trapjes en langs de vele winkeltjes. De favela zelf voelt als een kleine stad, alles is er voorhanden en alles is voordeliger: mensen betalen geen huur, tappen stroom af waardoor producten goedkoper zijn dan in de stad. De overheid heeft de situatie deels geaccepteerd en probeert mensen in de favela’s andere mogelijkheden te bieden dan de drugskartels. Er zijn verschillende projecten zoals een school waar kinderen hun speelgoedgeweren kunnen inleveren en gratis op schilderles kunnen. Ook heeft Rio een groot sportcomplex met zwembad aan de voet van de favela gezet die gratis gebruikt kan worden door de mensen uit de favela. Op deze manier probeert Rio de mensen uit de favelas een kans te bieden op een beter leven.

18_favela

19_favela

20_favela

We vertrekken op de carnavalsdinsdag, Carnaval is namelijk een dure aangelegenheid. Rio de Janeiro is absoluut de moeite van het bezoeken waard, de verhalen over criminaliteit zijn spannender dan de werkelijkheid. Carnaval zit bij Brazilianen in het hart en Rio vormt het epicentrum van de feestelijkheden. Voor iedere zichzelf respecterende feestbeest is dit een item voor de bucket list. Voor ons was dit een onvergetelijke ervaring en één van de hoogtepunten van onze reis!

Veel liefs,
Carlijn en Teun

9 Antwoorden op “Carnaval in Rio”

 1. Chris en Jeanne

  Wow ongelooflijk wat een feest moet dat zijn. Wat iis Oeteldonk nog… En het is jullie weer gelukt om de meest fantastische foto’s te maken en al je spullen over te houden. Gaaf hoor dat ga je niet vaak meer meemaken.
  Alweer bedankt voor een mooi verhaal en een gelukkig een veilig verblijf.
  Liefs MaPa

 2. tante Maria

  Prachtig verhaal en mooie foto’s, ook wij hebben carnaval gevierd en een eerste prijs behaald met de vossewakers. nog veel plezier en grt. tante Maria.

 3. sjors vervoort

  Spectaculair, alleen de kopfoto wagen lijkt al op een set uit de Lion King musical! Ben benieuwd wat jullie volgende bestemming word? Manaus?

 4. Thijs & Wilma

  Weer ‘even’ jullie blogs bijgelezen. Wat een uitersten zeg! Een avontuur om nooit te vergeten. Wij gooien de backpacks binnenkort ook weer op ons rug: 2 weken Ijsland over 4 weken 🙂
  Veel plezier daar en we blijven benieuwd naar de verhalen, foto’s en filmpjes!

 5. Truus en Peter

  Hier in den Birrekoal vieren we ook gezellig carnaval . Maar minder glamour en glitter dan wat jullie gezien hebben. Prachtige foto’s.
  We kijken weer uit naar de volgende verhalen. Kijk goed uit.
  Vele groetjes Mam en Pap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *