Adembenemend Quito, Cotopaxi en Quilotoa

Onze eerste bestemming is de hoofdstad van Ecuador, Quito. Een stad gebouwd in de vallei tussen twee bergkammen in de Andes op gemiddeld 2800m hoogte. We nemen een hostel in het oude stadscentrum, het veiligste gedeelte van de stad. Quito staat namelijk bekend als een criminele stad, maar in het stadscentrum merken we daar niets van. Integendeel, er loopt veel politie rond en er staan beveiligers bij de vele kerken, pinautomaten en pleinen. De mensen stralen een bepaalde rust uit, moeders lopen rond met hun kinderen en winkeliers tellen hun geld in het openbaar. Ovidio, onze Ecuadoraanse gids die ons rondleidt door de stad, bevestigt ons gevoel. De overheid heeft de laatste paar jaar flink geïnvesteerd in de veiligheid van de stad en dat werpt zijn vruchten af, al zijn er uiteraard een paar gebieden waar je beter niet kunt komen. En aan dat advies houden we ons dan ook.

Quito is een stad vol kerken, meer dan 30 in alleen al het oude deel van de stad. Er zijn er zo veel, dat ze vaak naast of tegenover elkaar staan. Er zijn regelmatig missen en dan zitten de kerken ook goed vol. De basiliek vormt onze eerste adembenemende ervaring. De klim naar de toren gaat via smalle trapjes en ladders, en de harde wind maakt het extra spannend. Als je geen hoogtevrees hebt, dan krijg je dat hier wel.

1_basiliek quito

Voor foodies zoals ons is er van alles te beleven. Het oude vliegveld is omgebouwd tot evenementencentrum, en in de eerste week van oktober vindt er een culinaire beurs plaats. Vanuit het hele land komen producenten van lokale producten bij elkaar. Marco, de eigenaar van ons hostel, neemt ons mee en we genieten van allerlei soorten pasta’s, sauzen, marmelades, chocolade (zelfs 100% cacao) en speciaal bier! De verschillende wijken in Quito voelen allemaal iets anders aan. Zo is er het typisch Spaanse La Ronda, met kleine straatjes met diverse restaurantjes en cafés. Plaza Granda bevat het nationale paleis Palacio del Gobierno waar de regering zit, en elke maandag vindt de wisseling van de wacht plaats. Als wij er zijn, is zelfs de minister-president aanwezig om het volgelopen plein toe te zwaaien.

2_wisseling quito

Nadat we de stad een paar dagen hebben verkend en we aan de hoogte hebben kunnen wennen, gaan we met The Biking Dutchman op pad. 25 jaar geleden kwam Jan, een Nederlandse fietser, in Quito aan met het plan om drie dagen te blijven. Gelukkig voor ons werd hij niet alleen verliefd op de stad, maar ook op een Ecuadoriaanse vrouw, waardoor hij nu ruim 25 jaar in Quito woont en fietstochten organiseert. Helaas gaat Jan zelf niet mee, maar vertrouwt hij ons toe aan Fernando, die de tweedaagse tour verzorgt. Het recept: breng een groepje fietsers bovenop een vulkaan en laat ze naar beneden fietsen met mountainbikes. We beginnen op de Cotopaxi, een vulkaan die bijna 6km hoog is. Wij vertrekken vanaf ongeveer 4500m hoogte, verder kan onze Toyota Land Cruiser niet komen, en dalen af op een vulkanische gravelweg. De kou, de wind en het uitzicht maakt deze tocht opnieuw adembenemend.

3_cotopaxi

0_cotopaxir

Na de eerste afdaling volgt een tweede vanaf een bergmeer, deels onverhard en deels verhard. Ook komen we erachter dat we stukken stevig moeten doortrappen, het is niet alleen maar down hill. Na de tweede afdaling brengt Fernando ons naar Quilotoa, een dropje op de rand van een prachtige vulkaankrater. Tijdens de rit raakt Rodriguez, een van de mede-passagiers uit Venezuela, niet uitgepraat over de politieke situatie in zijn land. Zijn advies: voorlopig niet heen gaan, Venezuela is momenteel niet veilig. Bij aankomst in Quilotoa genieten we van de zonsondergang met aansluitend een heerlijke maaltijd. De eigenaars van het hostel waar we slapen zijn hartelijk en stoken voor ons de houtkachel aan. Ons Spaans is nog niet zo ver gevorderd, maar soms vertellen gezichten alleen al de prachtigste verhalen.

4_man quilotoa

De volgende dag begint met een wandeling langs de rand van de krater. Fernando vertelt hoe de vulkaan vroeger 2x zo groot was en dat de bovenste helft eraf geblazen is tijdens een eruptie. Hierna is een meer ontstaan in de krater en is de vulkaan inactief geworden. Doordat er mineralen in de rotsen zitten, is het een zoutwatermeer en heeft het een intense groene kleur. Vanaf de rand van de krater schieten we weer de prachtigste plaatjes.

5_krater quilotoa

Na de ochtendwandeling volgen nog twee afdalingen met zoveel adembenemende momenten en prachtige uitzichten. We beseffen dat we ondanks de harde wind geluk hebben met het weer. In de omgeving zijn zo’n acht vulkanen zichtbaar, en dat is uniek. We spotten een condor, een roofvogel zo zeldzaam in Ecuador dat onze gids Fernando onder de indruk is.

Inmiddels zijn we weer terug in Quito en maken we ons op voor het volgende deel van onze reis: de Galapagos eilanden. Dank jullie wel voor alle lieve berichtjes, hopelijk is iedereen nu weer up-to-date. Bekijk ook zeker onze reis op de kaart en laat hier je e-mailadres achter als je automatisch een update wilt ontvangen.

Veel liefs,
Carlijn en Teun

10 Antwoorden op “Adembenemend Quito, Cotopaxi en Quilotoa”

 1. sjors vervoort

  Tof man! Zat al te wachten op het eerste bericht, maar zo te zien vermaken jullie je volop. En grappig dat er in bijna iedere stad ter wereld wel weer een Nederlander is die iets met fietsen organiseert :)! Klinkt als een spectaculaire tocht.

  Veel plezier op de galapagos eilanden! En we kijken uit naar het volgende bericht.

 2. Tara en Jeroen

  Dat ziet er allemaal prima uit. Wij zijn wel een beetje jalours hoor (ondanks dat wij in januari nog in Quito zijn geweest). Grappig om te lezen dat jullie toch weer heel andere dingen hebben gezien als wij een paar maanden terug. Die fietstocht ziet er erg indrukwekkend uit.

  Groetjes,
  Tara & Jeroen

 3. Chris en Jeanne

  Hoi teun en Carlijn, fijn om zoveel moois te horen en te zien van nog maar jullie eerste paar dagen. Een aaneenschakeling van belevenissen , om jaloers op te worden. En hoe gaat het Spaans?? Al wat kunnen praktiseren hier en daar??
  Liefs MaPa

 4. Truus Frunt

  Hallo Teun en Carlijn,
  Leuk dat jullie al zoveel gezien hebben in zo’n korte tijd. Dus het begin van de reis kan al niet meer stuk. Wel opmerkelijk dat bij jullie de kerken opvallen!!! De blog is prettig om te lezen. We zijn benieuwd naar de volgende belevenissen op de Galapagos eilanden.
  Vele groetjes mama en papa

 5. Ans en Adrie

  Hoi Carlijn en Teun, wat leuk dat jullie een blog bijhouden, nu kan iedereen jullie volgen op die avontuurlijke reis. Het begin is al veel belovend. Geniet ervan, wij kijken uit naar jullie reisverslagen en de ongetwijfeld prachtige foto’s.
  Groet Ans en Adrie.

 6. Kim

  Lieve Teun en Carlijn,

  Wat een mooi eerste avontuur, wat fijn om jullie op de foto’s terug te zien, doet mij beseffen hoe ver weg jullie zijn. Ongelofelijk veel plezier op de Galapagos eilanden!

  x Kim

 7. Maaike

  Prachtige foto’s! Mooie verhalen. Kort samengevat: nu al supergaaf! Als ik naar de foto’s kijk, lijkt het ergens op Peru. Hopelijk gedijen jullie goed op deze grote hoogte. Heel veel geluk, voorspoed en plezier toegewenst Teun & Carlijn!

  Lieve groet,
  Maaike

 8. nicoline

  Wow, ben nu al stikjaloers en jullie gaan nog zoveel moois zien! Geniet al lekker van, kijk uit naar jullie volgende verhaal.
  Liefs Nicoline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *